Netorika 03.

„A művészet a lélek technológiája” – hirdeti a mottó a Word Circuits nevű honlapon. Mielőtt megütköznénk vagy mosolyognánk, olvassuk el Robert Kendall , a honlap koordinátorának - magyarázatát:

„Mindnyájan tudjuk, a költészet és a technológia nem keveredik… amíg eszünkbe nem jut, hogy az írás maga is egy technológia. Az elektronikus média korában az írás technológiája és vele együtt az irodalom is megváltozik. Ez a honlap része abbéli erőfeszítésemnek, hogy a költészet és a próza segítségére legyek a tintáról a pixelre történő átmenetben”

Kendall évente két-három alkalommal online tanfolyamokat vezet hipertext költészet és próza témakörben a New York-i New School Online University keretében.

Néhány alkotás a Word Circuits-en található több mű közül:

Stephanie Strickland - The Ballad of Sand and Harry Soot – 1999 - több díjat nyert hipertext-költemény, ravaszul rejtett szöveg-linkekkel, amelyek csak az egérkurzor alatt fedik fel magukat.
Strickland honlapja, rajta további műveivel.


Rob Swigart - About Time - 2002 - multimédiás hipertext-próza.
Részlet a mű bevezetőjéből:
„Az About Time szerint az emberi idő most van, noha a most bizonyos vonatkozásai időben távolabb vannak a többinél. Bizonyos fájlok nagyon messze lehetnek, mégis egyetlen klikkel elérhetők … Minden idő egyenértékű. A történelem az események egyik lehetséges elrendezése az időben egyirányú lények kényelmére”.

Rob Swigart honlapja.

Clues - Kendall interaktív hipertext "játéka".
Szerzői utasítások: „Játssz a szavakkal. Törd fel a szöveget. Nyerd meg a játékot”.
Szabályai: nincsenek játékszabályok, csak „a kommunikáció, a tudás és az identitás szabályai”.