transzROMÁN

Lehet-e sokkezes regényt írni? Alkothat-e összefüggő, néhol furcsának tűnő logika szerint egybelinkelt szövegfolyamot néhány ember, aki (esete válogatja) nem is látta egymást, sosem találkozott, és nem beszélt erről a „kollektív” elképzelésről? Avagy kicsoda Csomor Irmuska, Fiamzoli és Kerekes (na meg a többi szereplő, aki menet közben „csatlakozik”)? Kérdezni olvasót: szeretsz-e játszani? Mert itt néhány mindenre elszánt szerző virtuális labdapattogtatásba kezd. Egymás mellé rakosgatják a szavakat, a linkeket, a történeteket, s talán valami érdekes kerekedik ki ebből a játékból. Újabb szerzők a szerkesztőség e-mail címén jelentkezhetnek be.


Móra Zoltán
Lőrincz Terka, a kutyám

Magyary Ágnes: Egy kicsit antiszociális lettem Csomor Irmuskától!
Apokrif fejezet Csomor Irmuska elmeállapotáról
A szkizofrénia előkelő betegség. Illik ahhoz, aki egy Rákóczival élte le az életét.

Szabó Róbert Csaba Kicsianyámnak fel kell költöznie hozzánk!
Továbbá arról is szó lesz ebben a részben, hogy Lőrincz Terka még mindig ott köröz a háznál, akár egy káposztalepke... Hagyjuk, szálljon le. Bárki visszatalálna így.

Másnap hajnalban Csomor Irmuska úgy ébredt, mint a görög tragédiák hősnői a végkifejlet napján. Amikor már nagyon elszaporodnak a szörnyű végzetre utaló jelek.
Ferencz Zsuzsanna töpreng: Még nem tudom, ki ez a Kerekes. De talán nem is így hívják eredetileg...

Mi következhet ezek után? Merre ágazhat a bevezető szekció?
Magyary Ágnes tovább színezi új ismerőseink sorsát, és elnézést kér a többi szerzőtől... Az ok: szétírta, széttorpedózta az eddigi szöveget.

Megjelennek a színen a vevők: valaki házat akar vásárolni.
De kicsoda ez a Lőrincz Terka, akinek a testén a szúnyogcsípések akkorák, mint holmi házak? Szabó Róbert Csaba egy új szálon pörgeti a regény cselekményét.

M. Szabó István beleír a szövegfolyamba:
„Kicsit gyanús, hogy mindeddig nem lett unoka: csak nincs valami baj az asszonnyal! Még kitelik tőle. Még az kéne. Még az kéne, hogy Fiamzoli felesége ne tudjon teherbe esni. Nagy szégyen az olyan, borzasztó nagy szégyen: mag nélkül hagyni a családot. Gyümölcsfa termés nélkül. Átok. Nagy átok.”

Mit gondol Fiamzoli hétfőn, kedden és szerdán? Mert csütörtökön ugye nem illik gondolkozni... lévén gyűlésnap. Móra Zoltán visszairányítja a történetet a múltba: Mesék Kicsianyámról

Ferencz Zsuzsanna bemutatja Csomor Irmuska nénit, megtudjuk többek között, milyen az, amikor valaki délután négykor felébred özvegyi szendergéséből...

Elküldöm a transzROMÁN linkjét!
A címzett e-mail postaládája:


[a rovatcím Gergely Tamás „találmánya”]